IKONI 2002 Valokuvateoksia

Useita esityspaikkoja

”Mentaaliseen maailmaan perustuva karakteristiikka piilee siinä, että se on sama kaikille. Se koskee kaikkia kielestä, rodusta ja kansallisuudesta riippumatta.”
Alain Resnais

 

IKONI 2002 valokuvateosten kokonaisuus muodostui Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen osaston taiteen maisterin lopputyökseni. Teosten ideat syntyivät ja syventyivät yhteisyössä teatteripukusuunnittelija Pasi Räbinän kanssa. Teosten lähtökohtana oli kaipuumme tutkia ja rakentaa kuvaa ihmisen henkisten ulottuvuuksiensa kautta.

Taustaksi tutkimme erilaisia vertauskuvallisia rooleja sekä klassisten näytelmien arkkityyppisiä hahmoja. Myös bysanttilaisia ikoneita, varhaisrenesanssin maalaustaidetta sekä tuolloisen aikamme 90-luvun alun näkyviä ilmiöitä ja hahmoja. Hyödynsimme vahvasti teatteritaustaamme.

Kuvasin muotokuvat valokuvataiteen studiossa palkkikameralla laakadiafilmille hoitaen myös niiden valaistuksen. Kuvat vedostettiin chibachrome tekniikalla kuvattujen henkilöiden luonnolliseen kokoon.

Näyttely on ollut esillä Vanhalla Kaapelitehtaalla Helsingissä, Kuopion taidemuseossa, Göteborgin Fotomessuilla, Tampereen Nykytaiteen museossa Finlaysonilla, Porvoon taidemuseossa, Valokuvagalleria Perissä Turussa, Jyväskylässä ”40 päivää erämaassa” -yhteisnäyttelyssä sekä Merita-pankin ikkunanäyttelynä Helsingissä.

 

Valokuvaus ja valaistus Riitta Riihonen (Rask)
Suunnittelu yhteistyössä Pasi Räbinän kanssa
Puvut Pasi Räbinä
Maskeeraus Teuvo Loman
Kuvien vedostus Yukio Morishita Dia-Studio
Kehysten ja rakenteiden suunnittelu Esa Vesmanen
Kehysten toteutus työryhmä: Esa, Olli, Esa, Seppo, Helge, Osku ja Juha